Arctic Alta ski

Lørdag 24. Februar 2024

42 km

Start: Bossekop (BUL-banen) Trimklasse kl. 09-10.30

Konkurranseklasse kl 11.00

Sjekkpunktsponsorer (med ernæring):

  • Eiby - Montér Østlyngen

  • Stengelsen - XL bygg Mathisen & Co

  • Øvre Stengelsen - Camp Pæskatun

  • Detsika - Æventyr

  • Storvannet - Multiconsult

  • Spurtpris i Eiby sponset av Kim Ove Thomassen AS og klatrepris i Detsika sponset av Consto

Målgang: Kaiskuru skistadion.

20 km

Start: Detsika Trim 10-12

Konkurranseklasse kl 11.30

Ungdomsklasse 13-16 år start kl 11.30

Sjekkpunktsponsorer (med ernæring):

  • Detsika - Æventyr

  • Storvannet - Multiconsult

Målgang: Kaiskuru skistadion.

12 km

Start:  Ungdomshuset i Tverrelvdalen Trim 10-12

Sjekkpunktsponsorer (med ernæring):

  • Storvannet - Multiconsult

Målgang: Kaiskuru skistadion.

Parkering / toalett

Det er gode parkeringsmuligheter ved start og mål. Det er toalettfasiliteter på BUL huset ved start 42 km og ved målgang på Kaiskuru Nærmiljøsenter, samt ved 17km (Camp Pæskatun). Ved start i Detsika og de øvrige sjekkpunktene er det ikke toalett.

 

Startnummerutlevering

Startnummer kan hentes på BUL-huset ved start 42 km i Bossekop

fredag 18-19

lørdag 9-11

 

Startnummer kan også hentes i Detsika ved start 20 km

lørdag 10-12

 

Startnummer på 12 km kan hentes ved Ungdomshuset i Tverrelvdalen

lørdag 10-12

 

Transport av klær

Det vil være mulig å få transportert sekker med klær fra startområdet til målgang. Dette gjelder kun fra start Bossekop og Detsika (sjekkpunkt Æventyr). Sekkene må merkes med navn og av den enkelte selv legges i en liten kapell-henger som står lett tilgjengelig i startområdet. For stafettdeltakere på sjekkpunktene i Eiby og Storvannet, vil det ikke bli fraktet klær til målgang. Det anbefales for stafettdeltakere at man har pakket sekken sin klar og leverer den til den som kommer inn fra sin etappe, slik at han eller hun kan frakte klærne til den enkelte.

 

 

Løypebeskrivelse

Til løypekart med profil

 

Fra start til sjekkpunkt Montér Østlyngen (0-10 km):

Løypa starter på BUL banen i Bossekop og følger lysløypa (BUL-løypa) i om lag 9km, før den tar av fra skiløypa til venstre og går ned veien ved siden av hoppbakken i Eiby. I bunnen av nedoverkjøringa er det en krapp venstresving, før den følger kanten av jordene i ca 500 m, og litt før veikryssingen er spurtprisen sponset av Kim Ove Thomassen AS. Ca 100m etter spurtprisen er sjekkpunkt Montér Østlyngen hvor man kan få ernæring. Her er også første stafettveksling. Ca 50 meter etter sjekkpunktet er veikryssingen av E45.

 

Fra sjekkpunkt Montér Østlyngen til sjekkpunkt XL-bygg Mathisen & Co: (10-14 km)

På andre siden av E45 svinger den seg nedover mot Tangen bru men krysser over Eiby elva ca 500 meter ovenfor og på andre siden av elven krysser den også veien langs forbygninga og går på skrå over jordene før den legger seg inn under kraftlinja. Løypa følger under kraftlinja i ca 1 km, før den tar til venstre og går inn i skogen hvor den etterhvert krysser over innkjøring til Masternes og Vefas returavfallsanlegg. Videre går den oppover Storelvdalen i skogen og etterhver også igjen under kraftlinja før den går ned til Gargiaveien og krysser over til den bilstengte Øvre stengelsenveien. Like etter veikryssing er sjekkpunktet XL bygg Mathisen & Co.

 

Fra sjekkpunkt XL-bygg forbi Camp Pæskatun og til Sjekkpunkt Æventyr (14-22km):

Etter sjekkpunktet følger løypa videre og en lang nedoverkjøring venter med en slak høyre sving i bunn. Løypa kommer da forbi Øvre Stengelsen gård. Her går løypa over jorder, og inn gjennom et lite beiteområde i skogen før den går over et nytt jorde og kommer inn på traktorveien langs Altaelva. Her får man fin utsikt til Altaelva og Sorrisniva hotell på andre siden. Løypa fortsetter inne i skogen helt til den kommer opp på veien like før Sorrisniva bru. Løypa går over brua og inn på skuterløypa som går opp «Detsika-lia». Ca 500 m opp i bakken krysser man veien på nytt og like etter veikryssing finner man Sjekkpunkt Pæskatun, drikkestasjon. Videre fortsetter man på den kraftige motbakken på totalt ca 250 høydemeter med en gjennomsnittlig stigning på ca 10 %. På toppen av Detsika-lia ligger løypas tredje sjekkpunkt, Æventyr. Her er også start på 20 km, og andre stafettveksling. Like før sjekkpunktet er Consto klatrepris.

 

Fra sjekkpunkt Æventyr til sjekkpunkt Multiconsult (22-32 km):

Løypa deretter følger skuterløypa i ca 1,5 km før den tar til venstre og går etter ski & fatbikeløypa i Bollo. Denne går i lett terreng innover til Kuvannet og runder på nordsiden, før den fortsetter med slake motbakker og nedoverkjøringer og kommer ned på ei lang myr, deretter blir det noe lettkupert før løypa etterhvert går til venstre og kommer opp til Lomvannet. Fra Lomvannet går løypa opp på baksiden og her er høyeste punkt før en lang og mer eller mindre sammenhengende nedoverkjøring til Storvannet. Løypa går på høyresiden langs Storvannet etter skuterløypa og i enden av vannet ligger sjekkpunkt Multiconsult. Dette er tredje og siste stafettveksling.

 

Fra sjekkpunkt Multiconsult til målgang Kaiskuru skistadion (32-42 km):

Herfra følger man lysløypa nedover til Kaiskuru skistadion. Løypa er småkupert og har noen bratte kneiker. Ca 2 km før mål kommer løypa til et kryss hvor den tar til venstre og følger lysløypa videre inn til Kaiskuru skistadion. Her tar løypa en liten æresrunde på stadion før den krysser målstreken ved stadionhuset. Gratulerer du har gjennomført Arctic Alta skifestival!

Veikryssinger og skuterløyper

Løypa krysser over vei tre steder hvor det vil stå veivakter. Vær likevel oppmerksom på trafikk når du passererer veien. Veiene er E45 i Eiby, Gargiaveien i Storelvdal og Detsikaveien i Sorrisniva. I tillegg følger løypa skuterløype to partier, fra Sorrisniva opp Detsikalia og videre til Russekysten, ca 4 km(forbi sjekkpunkt Detsika) og langs Storvannet ca 1,5 km fram til sjekkpunkt Multiconsult. Vær obs på eventuell skutertrafikk her.

 

Løypekjøring

Det vil bli preparert med skuter basert på dugnad og tråkkemaskin fra Alta kommune i løypa i ukene før rennet og innenfor og kvelden før rennstart. Løypa er merket med røde veistikker og gule Arctic Alta skilt.

 

Ernæring på sjekkpunkt

Det vil bli servert boller, bananer, saft og cola (på de to siste). Drikke serveres fra pappkrus så senk farten og vis hensyn til de rundt deg.

 

Sikkerhet

Det er noen utforkjøringer som kan gi litt høy fart, i Eiby og ned mot Storvannet, men det skal ikke være noe problem dersom man avpasser farten. Ta gjerne med mobiltelefon dersom du ønsker å ha en ekstra trygghet.

 

Søppel

Det er ikke tillatt å kaste søppel i form av emballasje fra energibarer eller lignende utenom sjekkpunktene. Vi oppfordrer til å vise hensyn til dette da deler av løypa går på beiteområder og dyr vil kunne ta skade dersom de får i seg plastavfall.

 

Service på sjekkpunkt

Det vil være et tilgjengelig å låne skistav i ulike lengder dersom man har vært uheldig å knekt staven. Disse må leveres tilbake etter målgang.

 

Etter målgang

Det vil være tilgang til ernæring for deltakere også i målområdet. Det er dusj og garderober, og kafé og premieutdeling på Kaiskuru Nærmiljøsenter like ved målgang.

 

Transport til start

Det blir satt opp buss fra Kaiskuru skistadion kl 0900 til Bossekop og fra Kaiskuru til Detsika kl 10.00. Bussen er gratis.

 

Transport fra målgang tilbake til start

Det går vanlig rutebuss fra Kaiskuru Nærmiljøsenter til Bossekop. Ca 5 min å gå fra avstigning Bossekop tilbake til startområdet. Bussen går hver time fra 12.33 og utover. Se Snelandia reiseplanlegger. Man må bruke appen Snelandia Mobillett for å kunne kjøpe billett på bussen.

 

Premiering

Gavesjekk på "Æventyr-lig opplevelse" til topp 3 dame/herre 42 km fra hovedsponsor Æventyr. Spurt- og klatrepris 500kr. Premiering til topp 3 på 20 km med vitaminer fra Aarja Health og topp 3 på ungdomsklassene gavekort fra Amfi kjøpesenter, samt også noe til topp 3 på stafetten. Premieutdeling blir ca kl 14.30 i gymsalen på Kaiskuru Nærmiljøsenter. Uttrekkspremier kunngjøres også da.

 

Overnatting

Vi anbefaler å overnatting på Canyon hotell i Alta sentrum, Gargia Lodge eller Bjørnfjell Mountain Lodge.